26 iulie 2009

România - ultima carte


Apelul pentru reforma învăţămîntului românesc, semnat de numeroase figuri culturale de prim rang a a fost, prompt, interceptat şi răstălmăcit de maşina propagandistică anti-Băsescu. Din păcate, nu era de aşteptat altceva. Presa nu e cu nimic mai sănătoasă decît învăţămîntul. Prostituţia morală e parte din fişa postului. Nu văd cum altfel poate fi numită această nouă profesie care presupune un lot de ziarişti închiriaţi, dispuşi la orice, în schimbul unor sume de bani enorme. Distinşii beneficiari trăiesc în cea mai bună din lumile posibile: iau munţi de bani, fără fie jenaţi de Declaraţii de Avere dar au şi dreptul de a cere socoteală în numele opiniei publice. Lucruile sînt cu atît mai minunate, cu cît obligaţiile profesionale ale ziaristului la trust sînt una: distrugerea publică a figurii Preşedintelui Băsescu. Pînă în noiembrie, presa trebuie să opereze, deontologic, pe creier, electoratul, conducîndu-l, apoi, de mînă, pînă la buletinul de vot pe care poate scrie orice, mai puţin Băsescu. Aşadar, Apelul oamenilor de cultură a avut soarta oricărui fapt de viaţă publică: a fost transformat în utilaj de asalt împotriva lui Băsescu. Operaţia e jenantă. Atît de jenantă, încît a fost sesizată şi demontată de cîţiva ziarişti care nu acceptă, totuşi, să facă baia de noroi colectivă şi rituală, pe care o presupun viaţa de redacţie şi „solidaritatea de breaslă”.

Problema învăţămîntului românesc e învăţămîntul românesc, nu Traian Băsescu. Preşedintele Băsescu e, practic, singurul om politic român care a făcut din învăţămînt o temă naţională şi a susţinut politic un program complet de reformă şcolară. Nimeni nu poate nega această evidenţă, fără să iasă din realitate. Cum, însă, presa noastră îşi petrece o mare parte din timp dincolo de realitate, Preşedintele Băsescu e atacat acum pe tema învăţămîntului. Apelul, compus cu toată bună credinţa, s-a dovedit cum nu se poate mai util pentru manevrele mediatice ale presei de pe lîngă piciorul de magnat.

Cine citeşte Apelul remarcă imediat cele două părţi distincte ale documentului. Cea mai mare parte a Apelului analizează şi denunţă mascarada din spatele aşa zisei Universităţi Spiru Haret. Asta m-a îndemnat, iniţial, să semnez Apelul. Însă primele rînduri ale documentului acuză mai mulţi politicieni de încercarea de a muşamaliza scandalul. Unul din cei numiţi e Preşedintele Băsescu. Asta m-a făcut să renunţ la semnătură. Cred că toate criticile aduse în Apel universităţilor de gang a la Spiru Haret sînt perfect întemeiate. Cred, deasemenea, că Preşedintele Băsescu şi-a precizat clar poziţia, în ultima conferinţă de presă.

Însă Apelul lansat de atîţia oameni de mare calibru e cel mai important document analitic aplicat catastrofei universitare româneşti. Cazul Univeristăţii Sapiru Haret e parte a enormei escrocherii care ţine loc de învăţămînt, în România. Semnatarii Apelului ştiu bine ce ştiu. În mare parte, e vorba exact de oamenii care ar fi trebuit să dea direcţia culturală şi academică a României. Această funcţie vitală a fost, pur şi simplu, sustrasă de o clică de învîrtiţi şi transformată în fabrică de bani. Educaţia e, peste tot în lume, produsul unei elite sau nu e deloc. În cazul nostru, nu e deloc. Procesul care a distrus învăţămîntul e procesul care a distrus toate formle de cultură instituţională şi viaţă publică în România. O reţea de impostori bine plasaţi în comunism a preluat, sub protecţie politică, instituţiile de stat sau a născocit, repede, un sector aparent privat. Justiţia a fost, de pildă, infiltrată de somităţile lumii comuniste care s-au baricadat, apoi, în numele şi în spatele normleor democratice garante ale independenţei justiţiei. Sectorul economic privat a fost „iniţiat” de profitori care mulg contracte cu statul, în timp ce vorbesc de „piaţa liberă” şi „ concurenţă”. Învăţămîntul e, practic, noua Justiţie care e, la rîndul ei, fostul Capitalism românesc.

Învăţămîntul a fost infiltrat de impostorii vechiului regim, pe două căi. În sectorul de stat, mai ales în provincie, au apărut instituţii noi, după schema „Cătunul şi Universitatea”. Au mai rămas puţine localităţi electrificate care nu sînt şi Centre Universitare. Însă adevărata lovitură a venit odată cu plăsmuirea învăţămîntului privat, mai precis, odată cu fabricarea unei cooperative care cumpără protecţie politică şi face profit din vînzarea de diplome fără valoare. Mecanismul e simplu: diverşi Bondrea au obţinut,de la cunoştinţe plasate în aparatul de stat, aprobările necesare pentru înfiinţarea de Universităţi. Apoi, au recrutat studenţi, prpunîndu-le un tîrg atrăgător: nu daţi examen de admitere, nu daţi, la drept vorbind, nici un examen serios cîtă vreme sînteţi studenţi dar plătiţi taxe. Masa de studenţi a fost pusă la dormitat, în timp ce programa a luat-o razna, multilpicînd numărul cursurilor şi, fireşte, nevoia de „cadre” universitare. În spaţiul astfel creat, au fost poftiţi politicieni, magistraţi, oameni publici care au înţeles repede tîrgul: voi ne daţi bani, noi vă asigurăm protecţia politică. Recapitulînd, armate de studenţi au plătit taxele şi armate de profesori „strategici” au promovat armatele de studenţi. La sfîrşit, norodul studios s-a pomenit cu o diplomă. Profesori nuli, au furnizat o diplomă nulă care împinge spre un post plătit cu un salariu valid, într-o ţară invalidă. Schema poate fi redusă la formula: părinţii plătesc diplome iar Universitatea plăteşte o taxă de protecţie politică echvalentă cu salariul „profesorilor”.

Rezultatul e o masă de tineri a căror ignoranţă a fost perfect conservată. Ei vor asigura medicoritatea vieţii profesionale viitoare a României. Pînă la urmă, părinţii, studenţii, profesorii, sindicatele şi Universităţile fac bani vînzînd ieftin viitorul naţional. România îşi asigură de pe acum statutul de ţară fără şanse şi competenţe. Ţara mediocrităţii va fi ţara mediocrităţii absolute. Naţiunea educată română va fi, dacă nu e deja, patria şmecherilor cu şansa de a deveni patria şmecherilor faliţi. Corupţia va fi mereu cu un pas în faţa meritului. Şi, bineînţeles, toată lumea va continua să vorbească de Europa, democraţie etc. Din cînd în cînd, cineva îşi va aduce aminte că trebuie să-l înjure pe Băsescu.

Scandalul Spiru Haret e o dramă impură. Primele victime ale acestei drame care se înoadă, foarte româneşte, cu farsa, sînt tinerii dotaţi. Ştrandul Spiru Haret n-are nevoie de ei şi, dealtfel, această universitate de rigolă nu poate răspunde cîtorva întrebări simple. Pe ce poziţie şi ce notorietate internaţională are marele laminor de diplome de tablă Spiru Haret? De ce pleacă la Universităţi occidentale tinerii care au ceva în cap şi bani de un bilet de avion? De ce nu se îmbulzesc ei la porţile faimoasei Universităţi Spiru Haret? De ce nu se întorc absolvenţii români de Universităţi occidentale în ţară, de pildă, pentru a preda la Spiru Haret? De ce reuşesc ei să publice lucrări remarcabile, numai şi numai la edituri universitare din occident? Baraca academică Spiru Haret ar putea dedica unul din nenumăratele ei cursuri acestor întrebări.

Ţin la dispoziţia distinselor cadre ale grupului haretist, cazul lui Aurelian Crăiuţu. Asta pentru că îl cunosc mai bine şi pentru că îl preţuiesc anume pe tînărul profesor univeritar american. Crăiuţu a plecat repede, pe la începutul anilor ’90, pentru că a înţeles, la fel de repede, unde duce traiectoria academică românească şi cine îi scrie parcursul. Acum e universitar american şi a publicat recent o splendidă ediţie de documente Tocqueville.

România proiectată de reţelele convergente ale impostorilor cu forţă politică îşi pregăteşte căderea. Puterea acestui instinct care îşi face parte şi distruge orice valoare publică e înspăimîntătoare. Comunismul continuă postum prin reprezentanţii foarte vii şi activi ai cancerului social migălit vreme de 50 de ani. Singrurul interes al bandelor bugetare care îşi împart pe hălci potenţialul prezent şi viitor al României e completul dezinteres naţional. Vom fi o ţară de proşti şi înapoiaţi dar asta nu importă, cîtă vreme curge banul. Ce mai contează cu adevărat în vintrele acestor fiinţe decăzute şi viclene poate fi enumerat printre icniturile unei liste de ţinte şi prăzi: burta, berea, guşa, cheful, grătarul, banul, vila, pila, şpaga, fuga de belele.

32 de comentarii:

  1. Ma bucur ca ati atins punctul referitor la tinerii dotati. As indrazni sa spun ca pana si universitatile de stat au probleme de integrare ale acestor studenti. Cred ca se numara pe degetele de la o mana facultatiile la care, la o eventuala intoarcere din strainatate, nu ai fi nevoit sa faci un pas in jos din punctul de vedere al carierei.

    Din punctul meu de vedere sper ca sa se intre in normalitate cu evaluarea tuturor universitatilor la modul cel mai serios. Si o data cu asta si a universitatilor, caci sunt multe puroaie in multe locuri.

    RăspundețiȘtergere
  2. @ Traian Ungureanu

    Trebuie să spun de la bun început că nu cred că domnul Traian Băsescu ţine parte cuiva. Pe de altă parte, pentru mine este evident că domnul Traian Băsescu nu a salutat impunerea legii, oricare ar fi soluţia legală, de parte oricui ar fi fost... şi asta era rolul constituţional al domniei sale.

    Eu mă aşteptam ca preşedintele Traian Băsescu să se bucure că acest scandal, poate crescut prea mult, într-un mod artificial, va impune, într-un fel sau altul, legea. Din punctul meu de vedere, exact acest lucru trebuia să-l spună. De exemplu, "Ştiu că există un conflict instituţional de mai multă vreme între universităţi şi ministerul educaţiei în ceea ce priveşte licenţierea. Este foarte bine că această situaţie se va gestiona, o dată pentru totdeauna, şi legea va fi impusă pe cale amiabilă sau judecătorească."

    Părerea mea este că "Problema învăţămîntului românesc" începe cu faptul că este învăţământ şi nu educaţie. Deşi denumirea ministerului s-a schimbat şi a eliminat învăţământul definitiv, în realitate se cultivă în continuare memorarea şi nu educaţia în sine. Eu am impresia că dacă ar fi după sistemul de lucru al şcolii româneşti, nu am avea deloc oameni de cultură. Norocul nostru că românul "se mai educă şi singur" atunci când îi place educaţia şi, în cazurile fericite, mai sunt profesori care mai fentează programa.

    Apreciez activitatea acelei comisii prezidenţiale şi cred că şi Raportul Comisiei Prezidenţiale pentru analiza şi elaborarea
    politicilor din domeniile educaţiei şi cercetării este util. Din păcate suntem o ţară de acţiuni politice şi limbaj de lemn. Aş fi vrut de la acel raport să nu folosească noţiuni generale care nu impun acţiune. De exemplu se vorbeşte lung despre descentralizare, respectarea standardelor de calitate... acestea sunt concepte obiective care deja au devenit un fel de poezie. Este evident că nimeni nu mai poate reacţiona pe astfel de politici. România are nevoie astăzi de răspunsuri directe:
    - lege, hotărâre de guvern, norme de aplicare... cu următorul conţinut... toţi paşii specificaţi cu punct şi virgulă.
    - organigrama de la portar la ministru
    - un plan concret de şcolarizare cu trimiteri separate pentru specializări
    - un plan concret care să găsească sursele de finanţare

    Românii nu ştiu să reacţioneze la fraze de tipul... "Transferul deciziilor majore către şcoli şi consiliile locale trebuie corelat strict cu înăsprirea cerinţelor privind calitatea." Acest înscris este catalogat nu ca soluţie ci ca literatură, beletristică.

    Vă dau dreptate, comunismul "lucrează" postum. Ştiţi de ce? Pentru că efortul anticomunist se reduce la a condamna din vorbe comuniştii fără ca nimeni să se aplece cu atenţie asupra mentalităţilor "comuniste". Ştiţi care este astăzi paradoxul? Cei mai profunzi anticomunişti acţionează urmând reflex aceleaşi acţiuni "comuniste". Concentrând atenţia pe comunism, se scapă din vedere că nu doctrina a construit sistemul inuman instaurat de PCR, ci oamenii, oligarhia, reţeaua de interese... Astăzi se luptă împotriva foştilor comunişti fără a băga de seama că se ignoră mentalitatea care construieşte iar aceleaşi sisteme, aceleaşi tipuri de oligarhii, aceleaşi reţele de interese. Domnule Traian Ungureanu, comunismul despre care vorbiţi nu este consecinţa lui Marx sau Engels, nici măcar o consecinţă a lui Lenin (deşi aici se poate discuta), este o consecinţă a dorinţei de putere inoculată în oameni.

    RăspundețiȘtergere
  3. (continuare)
    Vă supun un gând care pe mine mă frământe de foarte multă vreme. Evreii, creştini şi musulmanii sunt într-un vechi război legat de credinţa religioasă. Nu este ciudat că cele trei părţi beligerante cred în acelaşi Dumnezeu? Ele nu se luptă pentru că au divinităţi diferite, ci pentru că tradiţional au ales diferit să se raporteze la El.
    Evreii, creştini şi musulmanii se omoară între ei pentru a-şi impune modul în care au ales să-şi exprime adoraţia, problemele lor religioase au la bază exact acelaşi cod moral şi dogmatic, Vechiul Testament, diferenţa dintre ei este exprimarea ritualică. Şi pentru asta se omoară, omorul fiind contrar doctrinei lor... Să nu ucizi.

    La fel este şi cazul politicii. Partidele astăzi nu mai au nici cea mai mică încărcătură doctrinară. Nici măcar liderii de partid nu au habar de doctrina partidului, fie ea şi şchioapă. Toată lumea politică cunoaşte o listă scurtă de principii luate, după ureche, de prin străinătate... nu le pasă dacă se aplică sau nu la noi, nu le pasă de filosofia care ar trebui să fie baza doctrinei de partid. Mai vedeţi astăzi discuţii doctrinare contradictorii, cum erau de exemplu între Hegel şi Marx? Aiurea, doctrina de astăzi înseamnă câteva cărţi scrise de lideri politici, mai ales cei din străinătate, un fel de literatură politică.

    Problema României este lipsa de profesionalism. Societatea socialistă a creat foamete, a creat încălcarea drepturilor omului, atrocităţi ale securităţii, dispreţ faţă de popor... dar controlul exercitat asupra vieţii sociale a dus la o profesionalizare. Ei bine, credinţa mea este că până astăzi România a supravieţuit pentru că a fost în parte condusă de "profesioniştii formaţi de societatea socialistă". După 20 de ani, profesioniştii au început să dispară, nu mai populează ministerele, nu mai sunt directori, economişti, jurişti... Lipsa profesionaliştilor este tradusă de populaţie sub forma disoluţiei autorităţii statului. Iată că populaţia cere astăzi intervenţia statului, chiar şi brutală, îşi doreşte ca statul să preia controlul, să restabilească o ordine, să se impună legea... Astăzi cresc oameni precum dl. Vadim Tudor pe baza discursului "Voi fi dictator, îi voi băga în puşcării, îmi voi depăşi atribuţiile prezidenţiale, îi rad pe toţi, voi fi preşedinte jucător...". Fără să vrea populaţia declamă isteric întoarcerea la vremurile care au impus românii la revoluţie acum 20 de ani. "Comunismul" nu numai că se continuă postum, dar dictatura (desigur, acum nu mai este o dictatură comunistă, ci una "capitalistă") se reinstaurează pentru că se repetă condiţiile din 1945...

    Puteţi gestiona acest adevăr, sau e mai simplu să-l negaţi?

    RăspundețiȘtergere
  4. Subversiunea globala marxista are ca unul din obiectivele principale preluarea controlului in mediul universitar. Ai zombizat in 15-20 de ani o generatie, cand preia controlul in stat, face ce-i zice puppetmaster-ul:

    http://www.youtube.com/watch?v=vlkPkJInUmU&feature=channel_page

    http://www.youtube.com/watch?v=DIFcnctnHsE&feature=channel_page

    RăspundețiȘtergere
  5. Dl Ungureanu,
    E o jale !!
    Suntem deja:"patria şmecherilor cu şansa de a deveni patria şmecherilor faliţi. Corupţia va fi mereu cu un pas în faţa meritului"
    Eu am in fata ochilor niste copii cu varsta de 8-10 ani nascuti parinti romani si educati in Occident.
    Diferenta de educatie scolara este de la cer la pamant !

    RăspundețiȘtergere
  6. @Bibliotecaru.
    Am citit si comentariul dvs de la articolul precedent si incerc sa inteleg ceea ce spuneti.In acest sens v-as ruga sa incercati sa-mi raspundeti la:
    1.
    De ce credeti ca nu va fi gaz in Nabucco?
    2.
    Credeti ca se mai poate gasi o varianta de socialism ,"bun" ,acceptabil astfel incat sa fim toti ca intr-o "familie largita"-dupa cum am auzit eu ca se vehiculeaza prin Occident ?
    3.
    Daca raspunsul dvs este negativ, va rog sa incercati sa-mi spuneti care ar fi solutia dvs,ca sa fim toti prosperi, educati si multumiti de noi insine.
    Va multumesc anticipat pentru raspuns

    RăspundețiȘtergere
  7. Crăiuţu e-un securist, ca toţi cei care-au plecat după Loviluţie.

    Mai multe-aici :

    http://morfoze.wordpress.com/

    RăspundețiȘtergere
  8. Dispozitivul tactic e în (meta)morfoze. Dar, nu-i nimic. Vom face şi lumină.

    Dragă (08:44) iartă-mă, nu m-am obosit să-ţi intru în mai-multele-aiciuri, dar nu te iluziona. Nu te va crede nimeni. Ca cadet în ale dezinformării puteai mai mult.

    RăspundețiȘtergere
  9. @ desves
    Am scris un comentariu mai lung şi nu mi se permite să postez... aşa că tot comentariul (şi o oră de muncă) s-a pierdut.
    Pe scurt...
    1. Rusia va cumpara resursa de gaz pentru a o revinde prin gazoductul ei, la pretul ei, prin GAZPROM.
    2. Social-democraţia este un socialism mutat spre centru şi neo-liberalismul este un liberalism mutat spre centru. Se elimină antagonismul, partidele pot deci negocia programe comune, diferenţele vor fi la nivelul facilităţilor fiscale specifice. La noi s-a încercat o negociere prin pactul pe educaţie şi pactul pe sănătate... nu a reuşit.
    3. Profesionalismul la orice nivel, realizarea unei doctrine complete pentru fiecare partid, regândirea partidelor astfel încât interesele personale să fie eliminate.

    RăspundețiȘtergere
  10. Buna ziua ,domnule Ungureanu.
    Articolul postat despre scandalul (recent si dupa cum spuneam ,probabil nu va fi ultimul ;cine stie ce surprize mai putem avea) "Spiru Haret" si pozitia presedintelui Basescu fata de acest scandal (interpretat de presa in defavoarea lui Traian Basescu)imi aminteste ca v-am mai scris pe blog prin februarie ceva in sensul asta .
    Adica ,atunci cand ,cu ceva timp in urma, Traian Basescu a iesit in public si a afirmat ca la un numar de locuitori cat are tara noastra ies de prin facultati foarte multi absolventi si nu numai ,ci chiar doctori in diverse specialitati ,toata "floarea cea vestita " a invatamantului universitar s-a inflamat ca adica cum si-a permis Traian Basescu sa faca astfel de afirmatii ,total nefondate(?).
    Dar mai exista tari unde au aparut atatea facultati particulare (a nu se intelege ca sunt impotriva invatamantului particular!)asa cum bine spuneati ,in aproape orice oras uitat de vreme si atat de multi studenti "pe cap de locuitor"?
    As putea lansa(!)un slogan :"tarii cat mai multi studenti "avand ca termen de absolvire "cincinalul in trei ani",dupa noul sistem de studiu,la care se mai adauga doi ani ,eventual, pentru masterat.
    Iar intr-o asa situatie ,Bondrea chiar merita "felicitat"pentru depasirea "planului"la numar de studenti respectiv absolventi de studii superioare(?) chiar daca nu au acreditare.
    Din situatia creata de asa zisul invatamant particular s-a ajuns (asa cum mi-amintesc ca v-am mai scris si despre asta,tot pe blog ,prin februarie )ca la facultatile de stat sa se coboare mult pana la disparite a criteriilor si exigentelor in examenul de admitere.
    Admiterea absolventilor de liceu in invatamantul superior doar pe baza unui dosar cu media de la examenul de bacalaureat si media celor patru ani de liceu (sigur ,mai sunt unele facultati unde se organizeaza examen de admitere dar sunt mult mai putine si poate formale)nu este un crieriu obiectiv;admitand ca admiterea se face in acest mod ,ar trebui (presupun ,teoretic) ca pe parcursul fiecarui an de studiu promovarea examenelor si respectiv a anului corespunzator sa ii selecteze doar pe acei studenti care chiar corespund exigentelor si nivelului de studiu in invatamantul superior .
    Pentru ca nu cred ca intr-o societate normala (nu cred ca Romania se incadreaza in categoria asta)toata lumea trebuie sa aiba studii superioare si nu conteaza cu ce mai urmeaza sa se ocupe dupa obtinerea cartonului pe care scrie ca "X "a absolvit ceva acolo ,o facultate si ca este ,adica ,superior calificat.
    O societate normala este -dupa mine - ca o piramida (v-am mai spus si asta )in care exista toate nivelele de la baza ,cele mai simple,pana in varf unde sunt cele mai complicate ,dar mai putine ;legatura intre fiecare nivel cu cele superioare si inferioare este asigurata prin "verigi "de legatura si se face in mod natural si firesc .Asa se intampla in natura ,in ceea ce numim in ecologie "piramida trofica" ;e drept ca in cazul piramidelor trofice ,verigile de legatura sunt asigurate de lanturile trofice iar verigile de legatura in lanturile trofice se bazeaza pe relatiile de nutritie.
    Dar si in piramidele reprezentate de societati ,"relatiile de nutritie" au un rol foarte important intre verigile care fac legatura de la un "nivel"la altul.
    Prin urmare,tot ce se intampla in invatamant are radacini adanci si nu prea cred ca se va putea face mare lucru pentru "insanatosirea"lui.
    "Anonima Necunoscuta"

    RăspundețiȘtergere
  11. As mai face o observatie ca sa inchei subiectul legat de invatamantul superior(?)si anume despre sistemul inchis care exista in facultati privind angajarea de personal didactic care este de-a dreptul imposibila daca persoana in cauza nu este ruda cu vreunul dintre profesori ca sa poata sa aiba acces in "marea familie" sau relatii foarte apropiate cu acestia ,lucruri despre care s-a mai scris(chiar si prin "Formula AS"am citit un astfel de articol) ,criteriile profesionale lipsind aproape cu desavarsire.

    Sambata ,pe la orele 23si 45 ,deci aproape de miezul noptii, am trecut pe TVR 1 ;emisiunea care incepuse era in reluare ,"Profesionistii" iar invitata Eugeniei Voda a fost Sanda Tatarascu-Negroponte.
    Evident ,astfel de emisiuni nu pot fi difuzate mai devreme de miezul noptii pentru a nu dauna grav sanatatii mintale a populatiei prin descoperirea unor fragmente din adevarul evenimentelor care au avut loc si au impus instalarea cu forta a comunismului la noi dar si ororile (nu putine)facute de comunisti "in numele poporului".
    Am ascultat-o povestind despre compromisurile ,putine ,totusi, facute de fostul prim ministru Gheorghe Tatarascu membru al adevaratului PNL in incercarea de a salva Romania ,sperand ca totul se va rezolva "in primavara cand vor veni americanii".
    Am ascultat-o povestind (daca pot spune asa) cum au fost sculati in timpul noptii si evacuati fiind "dusmani ai poporului"avand la dispozitie doua ore pentru a parasii casa fara sa aiba voie sa ia nimic din casa de pe Polona unde locuiau .
    Am ascultat-o povestind despre perioada in care a fost inchisa si conditiile in care a trait acolo si presiunile psihice la care a fost supusa pentru ca nu a recunoscut prezenta sa ca translator dar mai ales ce a discutat tatal ei cu delegatiile americane si engleze.
    Am ascultat-o spunand despre singura data cand i s-a permis sa-si vada tatal incarcerat( acelasi Gheorghe Tatarascu ) care era pe moarte si fiind bolnav nu i s-au dat medicamente pentru a fi tratat.
    Am ascultat-o spunand cum i s-a refuzat mereu angajarea in alte meserii decat cele necalificate si anume doar pe la deratizari pana cand un incident a facut-o sa renunte si a inceput sa dea lectii de franceza (in limbajul de azi s-ar numi meditatii ).
    Ar mai fi ceva de adaugat?
    Poate doar ca mizeria in care ne aflam ,in prezent ,si cand spun asta ma refer la "specia"nou creata de comunism o datoram decapitarii intelectualitatii adevarate care a existat in perioada interbelica pana in 1947,decembrie 30 ."Specie"care e departe de a fi pe cale de disparitie .
    "Anonima Necunoscuta"

    RăspundețiȘtergere
  12. Si inca un subiect de actualitate ,de data asta,care se refera chiar la Sorin Oprescu mare Primar General al Bucurestiului .
    Acesta afirma cu cateva luni in urma ca nici nu se gandeste sa candideze in toamna la alegerile prezidentiale .Si imi amintesc ca si despre asta v-am mai scris pe blog prin februarie .
    "Independentul"Oprescu dar cu "viziuni"de stanga declara chiar zilele trecute ca nu are astfel de intentii iar la scurt timp si-a schimbat parerea cum ca ar cam trebui sa se gandeasca la intrarea in cursa perzidentiala.
    Repet ,nu stiu ce s-a intamplat in Bucuresti la alegerile locale ,nu-mi explic (cel putin eu)cum a putut sa ajunga Oprescu Primar General dar nu pot sa cred ca ar avea sanse reale pentru Cotroceni .
    Nici macar Geoana care se viseaza deja prin Palatul Cotroceni nu cred ca are sanse reale dar se comporta prin fata camerelor de filmat ca si cand este deja presedinte de tara si urmeaza sa fie inveastit in functie....Dar stiti vorba aceea :"prostul daca nu e si fudul parca nu e prost destul".Asa si cu Geoana .
    In rest ,imi imaginez bine cum va decurge campania electorala pentru prezidentiale mai ales ca se anunta atatea candidaturi ,una mai buna ca alta .
    "Anonima Necunoscuta"

    RăspundețiȘtergere
  13. Anonima necunoscuta;
    E rau sa cunosti superficial istoria tarii tale,Tatarascu nu trebuie judecat dupa spusele fiicei sale(ce fiica isi vorbeste tatal de rau si nu-i gaseste scuze?)ci dupa faptele sale.Ghita Tatarascu a fost omul lui Carol al II-lea ,executant servil al ordinelor acestuia intru distrugerea democratiei, oportunist ca sa acceada la putere si ,,tovaras de drum''al PCR pana in 1947.
    cat priveste emisiunea de sambata noaptea, cred ca ai urmarit o reluare, nu de alta dar domana Tatarascu-Negroponte a murit saptamana trecuta,s-a anuntat in presa.Lipsa de informare duce la situatii jenabile.

    RăspundețiȘtergere
  14. Desves, amarito, inteleg ca esti prin North America. Pai bleago, nu clamai tu sus si tare ca ti-ai repatriat neputinta din Canada doar pentru ca sistemul scolar nord-american ar fi fost o crima in privinta educatiei copiilor tai?
    I-ai adus in Romania, i-ai dat la Spiru si acum balesti pe educatia altora?
    Inteleg ca si tu-ti termini zilele astea educatia tot la Spiru. Cred ca te-a lovit tare Abramburica.
    Elan Radulescu.

    RăspundețiȘtergere
  15. poate scrie dl Ungureanu si ceva despre jurnalistul lui Felix: Tolontan, baiat de mingi


    oricum, felicitari pt articol!

    RăspundețiȘtergere
  16. Nu am obiceiul de a intra in discutii cu indivizii de pe blog dar care se considera si perfect inofrmati si isi "cunosc"istoria tarii la perfectie .
    Daca acela care isi spune "Loda "ar fi citit cu atentie ce am scris ,ar fi aflat ca am mentionat ca emisiunea era o reluare si nu accept observatii de nici un fel de la tot felul de anonimi care nu-si vad propriile lipsuri de tot felul dar ii apostrofeaza pe altii despre care nu stiu nimic .
    Iar jenant si jalnic este insusi acest LODA care n-a invatat nimic despre cum ar trebui sa se poarte .
    Oare cati din populatia acestei tari isi cunosc istoria chiar si asa superficial asa cum se zice as cunoaste-o eu ?
    Isi imagineaza oare ca detine toate informatiile ,perfect, despre tot?Atunci poate dormi linistit.
    "Anonima Necunoscuta"

    RăspundețiȘtergere
  17. Atata pupincurism adunat laolalta, mai rar.
    Scuze, exceptiei!

    RăspundețiȘtergere
  18. Anonima necunoscuta:
    Ai dreptate, am recitit postarea ta ,nu observasem ca ai scris,,in reluare" drept care imi retrag cuvintele privinde lipsa de informatii despre evenimentele recente. In rest insa, ramane cum am spus; faptul ca afirmi despre Tatarascu ca a facut ,,compromisuri putine''' inseamna ca habar nu ai despre activitatea lui si nocivitatea aceastia pentru regimul politic democratic interbelic.Drept care ai putea primi lectii putin din doua motive ;
    1.Nimeni nu se pricepe la toate, dar e bine ca in domeniile pe care nu le stapaneste sa nu se hazardeze in afirmatii neintemeiate.Este ridicol sa spui ca nu accepti lectii de la ,,anonim" atat timp cat eu postez sub un nick care este cunoscut de forumistii de la Cotidianul ,iar tu ai nickul pleonastic,,anonima necunoscuta" :)
    2.Eu am favut precizari in cunostiinta de cauza,studiile mele fiind Facultatea de istorie a Universitatii Babes-Bolyai ,deci cel putin in acest domeniu am informatii mai vaste decat tine si e normal sa fie asa.Asadar nu-mi imaginez de loc ca as detine,,informatiile perfecte despre tot" ci mai multe informatii decat tine despre Tatarascu,clar ? faptul ca multi dintre romani nu-si cunosc nici macar superficial istoria nu este o scuza ,este o tragedie la nasterea careia a lucrat cat a putut MEN sub toti ministrii si ale carei efecte negative se vor vedea in viitor

    RăspundețiȘtergere
  19. Loda spunea...
    Ghita Tatarascu a fost omul lui Carol al II-lea ,executant servil al ordinelor acestuia intru distrugerea democratiei, oportunist ca sa acceada la putere si ,,tovaras de drum''al PCR pana in 1947.
    Poate ar fi cazul sa aflati ca ministrul Tatarascu nu era cunoscut si ca "Ghita Tatarascu" ci ca "Guta Tatarascu"... Asa, o mica corectura pentru un mare istoric specialist in a pune etichete indiscutabile!

    RăspundețiȘtergere
  20. Anonim:
    M-ai dat pe spate : ) De fapt era Gheorghe si i se mai spunea si Ghita nu exclusiv Guta. Eu nu pun etichete indiscutabile stimabile, istoria le pune, trebuie doar sa citesti ca a aparut destul pe tema, ok?

    RăspundețiȘtergere
  21. Hai Despino, articuleaza si tu doua vorbe, ca vad dincolo ca esti vie.
    Mai zi odata "copii cu varsta de 8 - 10 ani nascuti parinti romani". :)

    Cat mai e spaga la Spiru, amarito?

    RăspundețiȘtergere
  22. Dacă sunteţi aşa mari apărători ai învăţământului poate îmi explicaţi şi mie următoarea aberaţie din Universităţile de stat din România: Ştiaţi că fiecare student de la "stat" care vrea să frecventeze biblioteca facultăţii pe care o urmează plăteşte TAXĂ pentru bibliotecă? Hala învăţământ! O RUŞINE! Afară cu MAFIOŢII din sistem (fie de stat, fie privat)! La puşcărie cu ei!

    RăspundețiȘtergere
  23. http://zaraovidiu.blogspot.com/2009/07/victor-ie-in-psd-ponta-candideaza-la.html

    RăspundețiȘtergere
  24. Ce fel de stat e România?

    Ascult la Radio Europa Liberă, emisiunea Moldova la ora 7. Într-o corespondenţă din Chişinău, Valeriu Caţer transmite: "moldovenii pot vota în baza buletinelor de identitate şi a paşapoartelor, chiar EXPIRATE. Ba, chiar şi a paşapoartelor de tip sovietic."

    Compar. Dacă eu, la alegerile europene, am fost împiedicat să votez în baza unui paşaport expirat, iar asta, după ce am mers 900Km pînă la urnă, cum aş putea crede că România îmi apără drepturile cetăţeneşti? Ce fel de stat este România? Vă rog, răspundeţi-vă privind în oglindă.

    Răspunsul e că drepturile politice ale românilor se respectă la un nivel situat undeva între Mali şi Republica Moldova, iar presa doarme vinovat. Avocatul Poporului este avocatul statului, iar MAE îmi trimite copy-paste după legi tîmpite, scoase de parlamentari idioţi.

    Mulţumesc bravilor jurnalişti de la Cotidianul, care s-au dat după cireş şi n-au scris nici măcar un rînd în paginile gazetei, despre nedreptatea flagrantă pe care eu am suferit-o. Oricum, mă simt acum suficent de puternic, cît să continuu protestul de unul singur, pînă cînd dreptatea se va instala.

    Mulţumesc, Valeriu Caţer! Mulţumesc, Europa liberă! Au trecut 20 de ani, iar eu tot Europa liberă o ascult cu speranţă.

    RăspundețiȘtergere
  25. Bai Mariuse, iar te lamentezi? Faza aia cu "am mers 900km ca sa votez cu un pasapor expirat" este cam ca aialalta: "m-am dus la moschee si am vrut sa ascult o slujba catolica, ca-i tot un lacas al Domnului". Bati campii.

    RăspundețiȘtergere
  26. @Marius Delaepicentru
    În Basarabia se poate vota aşa pentru că acolo votează inclusiv MORŢII! Acolo se face totul pentru ca Partidul Clasei Proletare să câştige! Aşa că unii (cei aleşi, bineînţeles) vor vota şi cu buletinul, şi cu paşaportul, şi cu cel expirat, şi cu carnetul de şofer şi, în general, cu tot ce le pică în mână.
    Într-o ţară normală trebuie de fapt să fii înscris în listele elecorale din timp. Un rezident SUA (să spunem) din România fie se înscrie pe lista electorală de la ambasadă, fie precizează din timp că va vota prin poştă sau electronic. Cam aşa.

    RăspundețiȘtergere
  27. @Donkeypapuas, io pun problema principiului. Principiul e neutru în raport cu distribuţia opţiunilor politice. Un act expirat poate fi folosit şi de susţinătorii comuniştilor, dar de cei ai celorlalte formaţiuni politice.

    Un stat slab nu e unul care permite votarea cu paşaportul expirat, ci unul care nu poate preveni fraudele electorale altfel decît prin interdicţii absurde. Asta e problema! E ca şi cum ţi-ai lăsa copilul flămînd pe timpul verii, ca să previ o toxiinfecţie alimentară.

    Io n-am avut niciodată probleme de şedere în Japonia pentru că paşaportul mi-ar fi expirat. Iar Japonia nu poate fi suspectată de impotenţă administrativă. Cît despre votul prin corespondenţă, mai discutăm peste cîţiva ani, cînd politicienii români vor găsi de cuvinţă să ne considere oameni.

    E interesant de observat impermeabilitatea conştiinţei românilor obişnuiţi, la ideea că un act de identitate poate dovedi identitatea şi după ce expiră. Opacitatea asta e semnul clar că zgura lăsată de statul poliţienesc încă nu a fost scuturată.

    RăspundețiȘtergere
  28. @ Marius Delaepicentru
    Scopul folosirii actului ]n cazul în discuţie NU este dovedirea identităţii ci cu scopul de a vota. Aşa că nu ştiu cine încurcă lucrurile? Tocmai cei ce vor să falsifice nişte alegeri sunt foarte lacşi în verificarea actelor. În postarea anterioară spusesem că prin unele părţi poţi vota odată cu buletinul, apoi mai vii încă o dată cu paşaportul expirat, apoi cu cel valabil, încă odată cu livretul militar şi, de ce nu, cu certificatul de deces ;-) Poate dumneata ai vrut să faci referire la faptul că în România NU se respectă legea care prevedea ca votul să se exercite pe baza CĂRŢII DE ALEGĂTOR.

    RăspundețiȘtergere
  29. Nu, Donkeypapuas. Mi se rupe de cartea de alegător. E inutilă şi redundantă. O administraţie înţeleaptă nu se uită apriori chiorîş la cetăţean, ci doar dacă acel cetăţean e suspect. Ca să fie suspect, trebuie doar ca poza de pe actul de identitate să fie diferită. E simplu.

    Cînd vine vorba de drepturi fundamentale, nu are cetăţeanul a-şi dovedi identitatea, decît minimal. E treaba statului, să dovedească contrariul. Iar metode sunt destule. Nu mai departe, un program simplu, rulat pe un Intel 8088, îţi poate scoate lista de penali electorali, pentru o populaţie cît a Basarabiei, în zece minute. Cum? După CNP, care e prezent şi pe paşaport şi pe buletin. Prevenirea fraudei apelînd la capsomania binară este una falsă.

    Dacă condiţionezi exercitarea dreptului fundamental de prezentarea unui act de identitate în termenul de valabilitate, consecinţele sunt dintre cele mai bizare. Deîndată ce ţi-a expirat buletinul, poate oricine să te dea afară din casă, chiar dacă e proprietatea ta şi o ai şi intabulată. Oricine poate refuza asistenţa medicală de urgenţă unuia cu buletinul expirat. Aşa că, mai gîndeşte-te. Vei descoperi că inversiunea de paradigmă e în folosul cetăţeanului, iar mentalitatea actuală ne ţine în Kafka.

    RăspundețiȘtergere
  30. Fals! Astea sunt sofisme! De altminteri vei vedea în câteva zile cum un partid care ia în realitate 41-42% din voturi, utilizând aceleaşi precepte pe care le utilizezi dumneata, va ajunge la ... 58%. Eu sper, din tot sufletul, ca bolşevicii ocupanţi din Moldova să mai aibe cât de cât puţină minte.

    Asta demonstrează însă că acest laxism al respectării regulilor jocului poate fi o catastrofă. Faptele vorbesc cel mai bine că de teorie...

    RăspundețiȘtergere
  31. Mai, oameni bunicei! Intrati pe cel mai tare site de Cultura! gainaoptimista.blog.spot

    RăspundețiȘtergere
  32. Zau.. si eu ma crucesc! Gata nea' Ungureanu, ti-ai luat partea, esti linistit 5 ani, ajunge! Ce-ar fi sa abordam teme mai dureroase? De genul taxelor la biblioteci, cum spunea cineva mai sus, de genul Ritzi (sau voi alde euro-parlamentarii PDL, fosti colegi cu ridzi - unii, nu va pasionati?) Da' chiar n-ajunge? Nu poti sa pupi atit un om nici pe mina si nici in.. Nu se subtiaza buzele? Adica mai poti fi moral daca te vinzi in halul asta? Sau nu-i adevarat ca un anume ziarist, pe vremea cind era ziarist, primea foloase?

    RăspundețiȘtergere