02 octombrie 2011

Șomajul lui Ponta în grija lui Năstase







Nokia aleargă pe direcția est, fugărită de concurență, de presiunea piețelor și de propriile slăbiciuni. Pe drum, răsare cu o observație de neprețuit Adrian Năstase. Princpalul expert PSD în materie de șomaj autothton se ocupă, în această calitate, de recalificarea șefului său direct, Ponta Victor, după mare disponibilizare din noiembrie 2012. În timpul, rămas, Năsatse face analiza răspunderilor guvernamentale pentru migrația Nokia:




”Realitatea bate orice. Realitatea nu o pot iognora (…) Iar ce s-a intamplat saptamana asta reprezinta o lovitura extrem de dura pe care cei care au confiscat puterea nu o vor putea nicicum cosmetiza. Inchiderea fabricii Nokia este, in fapt, o motiune de cenzura pe care realitatea a depus-o la adresa guvernului. Peste 2000 de familii pe drumuri inseamna o situatie mult mai grava, mai palpabila si mai profunda decat oricate milioane ar incerca guvernul sa bage in propaganda si in minciuni…”




Pasajul sugerează că expertul PSD lucrează cu instrumente analitice de mare finețe. Numai așa poate autorul izola, de la bun început, temele pe care însuși autorul nu le poate înțelege. Tot de aici, capacitatea de a intra fără întîrziere în contraziceri flagrante. E multă grație în sinceritatea cu care Năsatase își mărturișește nepriceperea și acest lucru trebuie apreciat. După noiembrie 2012, odată cu despărțirea de imaturitatea lui Ponta, putem conta pe o eră nouă de onestitate defensivă, sub conducerea lui Năstase.




Cum pot fi mai bine înșelese cugetarea după care realitatea nu poate fi ignorată și observația după care România e condusă de ”cei ce au confiscat puterea”? Atîta vreme cît puterea a fost confiscată prin alegeri, observația lui Adrian Năsatse nu poate fi înțeleasă decît ca o dulce recunoaștere de inadecvare la realitate. Așadar, autorul bate măr realitatea, îndată ce termină de spus că realitatea nu poate fi bătută. Asta dă un framec aparte micii demonstrații pe care autorul o rezervă muncitorilor concediați la Jucu. Autorul a ghicit: muncitorii de la Jucu așteaptă, înainte de orice, sofisme. Acum le au și asta le va ușura, indiscutabil, viața. ”Milioanele băgate de govern în propagandă și minciuni” sînt într-adevăr inutile, în fața zăcămîntului de adevăr și dreaptă judecată deținut de Adrian Năstase.




Sărmanii conediați de la Jucu au, astfel, parte de sfatul bun pe care îl așteptau. Evident, nimeni nu e mai în măsură să îl dea decît un om care n-a fost vreodată pus în situația de a trăi fără venit și, în plus, e un atît de fidel prieten al realității. Ponta ar trebui să se ocupe singur de viitorul propriului ajutor de șoiamj. Acum. După 2012, va fi prea tîrziu.

Un comentariu:

  1. Imi place , ai talent omule!Prin asta ti-ai mai castigat un cititor, bafta si la cat mai multe articole!

    RăspundețiȘtergere