10 ianuarie 2011

Salarii de mizerie la Realitatea TV

La ce bun date publice? Realitatea TV răspunde răspicat: pentru o mai bună dezinformare. Europarlamentarii români au depus declarații de avere. Pentru Realitatea TV a apărut, astfel, o ocazie de aur: încă un snop de informații măsluite. Mai întîi, o știre bloc despre înstăriții europarlamentari PD-L. Apoi, o știre dedicată subsemnatului, ca traficant de case și bogătan notoriu. Aș fi mulțumit să am banii cu care mă înzestrează Realitatea TV. Nu îi am. Ce rămîne din realitatea Realității TV e un amestec de prostie și minciună. Iată textul știrii care mă privește:

"Traian Ungureanu şi-a pierdut apartamentul. Cel puţin atunci când vine vorba de declaraţia de avere postată în octombrie anul trecut. Europarlamentarul democrat-liberal a omis să-şi mai treacă în declaraţia de avere ce s-a întâmplat cu apartamentul cumpărat pentru suma de 42.000 de lire sterline: nici dacă l-a vândut, nici dacă l-a donat.

Cu toate acestea, sumele din conturile lui TRU au crescut simţitor faţă de declaraţia precedentă, când avea doar 1500 de lire. Acum are 1500 de lire, 80.000 de euro şi datorii de 10.000 de euro pe două carduri visa.
TRU a primit de la Parlamentul European în ultimul an ceva mai mult de 70.000 de euro."

Iată și faptele. Nu mi-am pierdut, donat sau vîndut apartamentul din Anglia, pentru că nu sînt pregătit să trăiesc în stradă. Locuiesc în el, și în toți cei 48 m pătrați ai lui, de mai bine de 10 ani.

Suma de 80000 de euro pe care Realitatea TV mi-o pune în cont, spre scandalizarea oamenilor de bunăcredință de acasă, e un fals discret dar premeditat. Orice europarlamentar are două conturi. Unul personal, în care intră salariul. Și unul în care intră banii de activități oficiale, cheltuieli de birou și alte plăți administrative. Banii din contul personal sînt ai europarlamentarului. Banii din contul administrativ nu sînt ai europarlamentarului. În cazul meu, în contul personal se află în jur de 25000 de euro. În contul administrativ se află în jur de 50000 de euro. Realitatea TV a făcut adunarea și a decis că toți acești bani sînt ai mei. Mulțumesc. Nu sînt. Nu am voie să mă ating de cei 50000 de euro oficiali, pentru cheltuieli personale. Așadar, Realitatea TV a hotărît că trebuie să înghițiți o minciună.

Tot știrea de mare onestitate a Realității TV spune că "am primit" de la Parlamentul European "ceva mai mult de 70000 de euro". O formulare ambiguă care poate sugera că Parlamentul European mi-a dat ceva bani negri într-un plic alb, fără chitanță și fără grija impozitelor, după modelul practicat la Realitatea TV. Așa cum scrie în Declarația de Avere, e vorba, pur și simplu, de salariul legal și impozitabil. Cifra vine direct de la Serviciul Fianciar al Parlamentului și e destinată tuturor celor interesați, inclusiv Realității TV.

Jurnalismul de cort al Realității TV nu e o noutate. E un program de lucru. Așadar, Realitatea Tv nu va reveni asupra propriei potlogării, pentru a o repara. Însă Realitatea Tv poate face altceva: să publice salariile oamenilor cheie ai postului. Argumentul după care salariații unui post privat nu sînt obligați să se supună regulilor de transparență publică nu ține. Realitatea TV susține că face un serviciu public și că păzește integritatea persoanelor publice. În acest caz, gardienii transparenței publice sînt obligați să se supună acelorași criterii și să își facă publice veniturile. Pentru consolidarea încrederii și așa monumentale pe care o inspiră RealitateaTV. Oamenii de care vorbesc au cu ce se mîndri. Un salariu de "om de încredere" la Realitatea bate ușor un salariu de europarlamentar:15-20000 și mai mult, pe lună. Neimpozabili. Onor public nu știe pe ce bani se fac știrile de otrăvit și suprimat adversari la Realitatea TV. De la cine vin banii, se știe.