16 februarie 2011

Politica la firul ierbii sau bătălia pentru nutreț

Nicușor Păduraru, deputat PD-L, către Președintele Băsescu:

"Domnule presedinte va spun un singur lucru, pentru ca sincer, in jurul dumneavoastra rar creste si iarba."

Dacă zicerea lui Păduraru nu e apocrifă, atunci avem în față un enunț istoric, agramat și neghiob.

Istoric, pentru că dl. Păduraru a intrat în posesia celor 15 minute de celebritate pe care repeziciunea de gură și încetineala de gîndire le pun la dispoziția oricui.

Agramat, pentru că formularea ajunge la noi în plină agonie logico-gramaticală. Raportul cauzal e aberant. Dl. Păduraru declară că are de spus un singur lucru. De ce unul și numai unul? Pentru că Băsescu nu admite culturi vegetale în jur. Concluzia: Băsescu nu acceptă dialogul și asta îl face pe Păduraru să intre în dialog, cu grija de a se semi-cenzura. Logica enunțului e cu atît mai specială cu cît furnizorul adaogă că procedează "sincer". Apoi, nu e deloc limpede: imputarea vrea să spună că iarba crește dar crește rar, cu denistate precară, sau că, în jurul lui Băsescu, nici măcar iarba nu poate încolți?

Neghiob, pentru că, deși interesat de viața admisă în jurul Președintelui, Păduraru nu vede pădurea din cauza ierbii. Ce a crescut, totuși, în jurul lui Traian Băsescu dar a scăpat observației lui Păduraru? Surpriză: PD-L, partidul din care dl. Păduraru face parte! Mai precis, a decis să facă parte din 2008, anul în care a terminat de decis că PNL nu mai rentează.

În sfîrșit, e de menționat, mult peste considerațiile la firul ierbii ale dlui Păduraru, că PD-L poate crește, mai departe, tot în jurul lui Traian Băsescu. Asta dacă oameni ca Păduraru nu devin majoritari, cu tot cu politica lor de clan. Mutarea pe care Președintele o încearcă de cîteva zile și un număr îndrăcit de ședințe vizează tocmai relansarea și creșterea PD-L. Dar asta nu e neapărat important pentru mentalitatea politică tip Păduraru.

Prioritatea acestui tip de politică și de politiican a fost și este satisfacția imediată și teriorială. Aranjamentul irigat de un Prim Ministru accesibil și deloc independent în plan bugetar. În acest plan, dezvoltarea și evoluția partidului ca forță politică națională, exemplară și electibilă e o chestiune cu totul lipsită de importanță.

Dacă e prea complicat, atunci se poate spune mai simplu:contează iarba și nutrețurile repartizate de la centru pentru păscut în plan și în clan local. Restul, ducă-se! Chiar dacă se numește Băsescu.